Onze doelstelling

De Stichting Dutch Fair Innovation (DFI) heeft tot doel om kinderen / jeugdigen in Oeganda een kans te geven op de lokale arbeidsmarkt. Essentieel is scholing door vakbekwame docenten met goede gereedschappen en goede omstandigheden. De middelen om het doel te bereiken worden in eerste instantie gevonden bij personen, stichtingen en bedrijven in Nederland en daarbuiten.

Werkwijze

Wij zijn van mening dat praktisch gericht onderwijs voor kansarme kinderen meer effect heeft dan lesstof die de leerling bereikt via de schoolbanken. Hier is de uitval erg hoog. Zo zullen deze kansarme leerlingen met praktisch gericht onderwijs medewerkers en zzp-ers van de toekomst worden. Lokale docenten zullen met steun vanuit Nederland en Europa worden uitgedaagd om hun kennis te verbeteren. Regelmatig contact om de ontwikkeling van de docenten te toetsen, is prioriteit nummer 1. Sponsoren in spe van dit DFI-project, bedrijven met vestigingsplannen in Afrika / Oeganda, zullen de voorgestelde methode financieel willen ondersteunen. Hierdoor ontstaat een win – win situatie. Kinderen leren een vak en maken kans op een beter leven en bedrijven die zich in het gebied van een vakschool vestigen hebben kwalitatief goed personeel.

Beleidsplan

In het Meerjaren beleidsplan  van de Stichting Dutch Fair Innovation staat onze missie en werkwijze duidelijk omschreven.

Aanleiding

Medio april 2016 werd bestuur benaderd door de eigenaar van een grote stekkenkwekerij in Entebbe (Oeganda). Hij (woont in de regio Nijmegen) constateerde een groot gebrek aan technisch personeel en vroeg ons om met een plan te komen. 
Een aantal DFI – bestuursleden hebben een bezoek gebracht aan Entebbe en gekeken naar de opleidingsmogelijkheden. Zij kwamen in contact met de Oegandese pater Francis Ssengendo in St. Dennis. Hij is de drijvende kracht achter de lokale vakschool. Er is een samenwerking tot stand gekomen tussen St. Dennis en Wagagai de stekkenkwekerij. Studenten van St. Dennis kunnen directe werkervaring opdoen via een stage op Wagagai. De combinatie van scholing en werk zorgt ervoor dat we de kansarme jongeren een betere toekomst kunnen bieden.

De vakschool bevindt zich op korte afstand van de kwekerij en kent al een aantal vakopleidingen. De jongens leren lassen en metselen, de meisjes het mode- en kappersvak. Reguliere (overheids) scholen om leerlingen te rekruteren voor de kwekerij vielen af, omdat de aangeboden opleidingen te breed zijn of te ver weg van de kwekerij lagen.  Het DFI-bestuur heeft besloten als eerste de vier bestaande opleidingen te omarmen. Later zal bekeken worden welke opleidingen ook kansrijk zijn.